Spring cleaning+dashi broth recipe (ook in het Nederlands)

Written for VEGAN magazine, Spring 2015. Voor Nederlands zie onderaan.daikon
 The heart is beating while thinking that spring is here again. It’s this heart beat that gets you so excited before a new adventure is coming. It’s this same heart beat before the first day in school, or the first day at work, or a far a way vacation, or before seeing someone you didn’t see for a very long time, or before seeing someone you really wanted to see for a very long time but you never saw before, or even better, before seeing someone that you wanted to see for a very long time and that you did see once but you were too shy to show that you saw him/her. You are a bit anxious if you’re going to like it or not, how things are going to be. You hope the children in the new class will like you, that the teacher will be nice and won’t give too much home work, that you will be popular and that the girl/boy you like the most would like to sit next to you. But one thing is for sure, it’s a new beginning, whether you want it or not, whether you are ready or not, and from here things will never be the same again.
For this very first day in school or at work we want to be at our best, to look best, to smell best and to talk best. We want perhaps to leave something from the past, from ourselves behind. A clean start.
shitake
Interestingly, In Iranian, Chinese and Jewish traditions this is the time of the ancient new year which is celebrated through thorough cleaning of the house up until today. There is something fresh and clean in this spring nature renewal that asks also from us, human beings to participate in this celebration.
During the winter the body accumulates fat to keep itself warm. When spring comes this fat is not needed anymore and it feels heavy and sluggish. This is a wonderful time for our body to participate in the renewal and cleaning which all nature is experiencing.
 nanami togarashi, lemon, spring onion
In Chinese and Japanese traditional cuisines and medicine many foods correspond with the idea of cleaning fat and mucus accumulated in the body. Some of them are kombu sea vegetables, shitake mushrooms, daikon, ginger and lemon. Here is a wonderful and simple Japanese dashi broth which is very simple to make and will be an excellent companion to every meal. This classical broth is very awakening, energizing and cleaning, but above all, delicious, I’m sure you feel fresh and clean after you eat it. It’s nice to accompany it with Japanese noodles and tofu, inside or outside of it.
Have a fresh new beginning and great spring!

 Dashi broth

 4 servings

1 stamp size kombu
2 dry shitake mushrooms soaked in 1 cup of water for 15 minutes and cut into slices
1/4 medium carrot cut into matchsticks
Same amount of daikon cut into matchsticks
3 cups of water
3 pinches of salt
6 tbsp of shoyu
3cm piece ginger grated
1 tbsp lemon juice
3 pinches Japanese chili or normal chili
Spring onion for garnish
 Bring the water with the kombu and the dry shitakes to the boil including the soaking water. Simmer for 5-10 minutes or until the mushrooms are soft. Different dry mushrooms might take different time.
 Add the carrot and daikon and simmer for 1 minute.
 Squeeze the ginger juice from the grated ginger into the soup and add salt, shoyu, chili and lemon. Simmer for 2-3 minutes on low fire. Taste and add more shoyu for a saltier taste.
Serve garnished with spring onion.
IMG_5543IMG_5554IMG_5593IMG_5605IMG_5626

Koken als voorjaarsschoonmaak

 vertaling: Teresa Moriana
Het hart klopt harder omdat het merkt dat de lente voor de deur staat. Het is deze hartslag die je nerveus maakt voordat je begint aan een nieuw avontuur. Het is dezelfde hartslag als voor de eerste schooldag, de eerste werkdag, een verre vakantie, het ontmoeten van iemand die je graag wilde ontmoeten maar nog nooit had ontmoet of beter zelfs, de hartslag die je voelt voordat je iemand ziet die je al sinds de eerste ontmoeting weer wilt zien maar waar je altijd te verlegen voor was. Het maakt je een beetje nerveus omdat je niet weet of je het leuk gaat vinden en hoe het zal gaan. Maar één ding is zeker, of je er nu klaar voor bent of niet, hierna zal niets meer hetzelfde zijn. Een nieuwe start.
Interessant genoeg is dit in de Iraanse, Chinese en joodse traditie de tijd van het nieuwe jaar. Deze wordt nog altijd gevierd met een grote schoonmaak van het huis. De lente brengt iets fris en schoons, doordat de natuur zichzelf hernieuwt. Dit vraagt ons mensen ook om deel te nemen.
Tijdens de winter hoopt het lichaam vet op om zichzelf warm te houden. Als de lente dan aanbreekt is dit vet niet langer nodig. Het voelt dan ook zwaar en traag. Dit is het perfecte moment voor ons lichaam om deel te nemen aan de vernieuwing en schoonmaak die de hele natuur ondergaat.
In de traditionele Chinese en Japanse keuken en gezondheidszorg zijn er veel voedingsproducten die worden ingezet om het lijf te reinigen van het lijf te van vet en slijm. Voorbeelden hiervan zijn kombu zeewier, shiitake (paddenstoelen), rettich, gember en citroen.
Hieronder een prachtige en simpele Japanse dashibouillon, die makkelijk te maken is en perfect past bij elke maaltijd. Deze klassieke bouillon is verkwikkend, geeft energie, reinigt en is daarnaast ook heerlijk. Ik weet dan ook zeker dat je je fris en schoon voelt nadat je dit hebt gegeten. Het is lekker om de soep aan te vullen met Japanse noedels of tofu, los of in de soep.
Ik wens je een fris begin en een fantastische lente!

 Japanse Dashi Bouillon

4 porties

1 stukje kombu zeewier, ter grootte van een postzegel
2 gedroogde shiitake (paddenstoelen), in 250 ml water geweekt en fijngesneden
1/4 wortel julienne gesneden
¼ rettich julienne gesneden
750 ml water
3 snufjes zout
6 eetlepels shoyu
3 cm gemberwortel, geraspt
1 el citroensap
3 snufjes Japanese of normale chili
lente-ui ter garnering
Kook het water met het kombu zeewier en de gedroogde shiitake tezamen met het water waarin ze geweekt zijn. Laat dit 5 tot 10 minuten zachtjes koken totdat de paddenstoelen zacht zijn.
Voeg de wortel en de rettich toe en kook deze 1 minuut mee.
Pers het gembervocht uit de geraspte gember en voeg dit met het zout, shoyu, chili en citroensap toe. Gedurende 2 tot 3 minuten doorkoken op laag vuur. Voor een zoutere smaak eventueel meer shoyu toevoegen.
Bestrooi met lente-ui kort voor het opdienen.
Photos: Wouter van der Wolk